Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Om SFO og Klubben

     

 

 

Mål og indholdsbeskrivelse

Fælleshåbsskolen SFO 1, SFO 2 og SFO-PLUS

2025/2

 

Indholdsfortegnelse

Formål

Kort om os

De 9 fokusområder

                           

1.                       Identitet og venskaber

2.                       Leg, læring og mestring

3.                       Krop, bevægelse og sundhed

4.                       Demokrati og medbestemmelse

5.                       Kreativitet og innovation   

6.                       Samfundet omkring skolen

7.                       Mangfoldighed og inklusion

8.                       Natur og science

9.                       Digital teknologi

 

Formål: 

Vi ønsker at bruge denne beskrivelse som et dynamisk arbejdsredskab for os selv og for dig som læser om vores dagligdag på fælleshåbsskolens SFO’er. 

Kort om os:

I SFO’en har vi valgt at arbejde med mangfoldige læringsrum for at sikre børnenes alsidige læring og udvikling, i tilpassede rammer, som inviterer det enkelte barn. Vi vil gerne sikre, at vores SFO afspejler børnenes forskellighed og derfor tilbyder vi forskellige typer af aktiviteter. Vi er børnenes rollemodeller og børnene skal kunne identificere sig med os, og lade sig inspirere af os. Nogle børn har brug for tid til at observere og blive klar, før de springer ud i en aktivitet. Derfor fastholder vi aktiviteter i udvalgte perioder, så der er tid til fordybelse. Dette giver mulighed for, at børnene kan nå omkring de forskellige aktiviteter, hvis de er nysgerrige.

 

Pædagogerne arbejder med emner inden for hver deres område, som er

 

                        Udeliv og natur

                        Fordybelse og kreativitet

                        Bevægelse og kropslig udfoldelse.

 

I de udvalgte aktiviteter forholder vi os alle til de 9 fokusområder som vi, på Fælleshåbsskolens SFO, skal arbejde med (jf. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune, Børn & Unge).

 

                                                               De 9 fokusområder

 

1. Identitet og venskaber

Vi er nærværende og ser det enkelte barn gennem aktiv deltagelse i de forskellige aktiviteter samt gennem både personlige og uformelle samtaler. Vi opfordrer børnene til at deltage i ukendte aktiviteter og fællesskaber, for at de får mulighed for at lære sig selv endnu bedre at kende. Vi støtter og vejleder børnene efter behov. Når vi motiverer børn til at deltage i aktiviteter, de ikke selv troede, de kunne gennemføre, er vi med til at udvikle deres positive selvbillede. Vi italesætter de succesoplevelser, børnene får. Vi giver os selv mulighed for at se den positive udvikling og de skridt børnene tager i den rigtige retning. 

Vi tilbyder aktiviteter, der sikrer, at alle børn har mulighed for at vælge fællesskabet til. Børnene har mulighed for at gå til og fra aktiviteterne i det omfang, fællesskabet tillader det. Vi tilbyder aktiviteter bredt på tværs af årgange, hvor alle har mulighed for at deltage og gennem aktiviteten finde nogen, der har samme interesse som sig selv – også selvom man ikke kender hinanden fra andre sammenhænge. Når børn er sammen om aktiviteten, er alder og køn ingen hindring for at samarbejde og lære hinanden at kende. At finde fælles interesse kan være starten på et godt venskab. 

Vi bruger vores aktiviteter til at skabe relationer barn/barn og barn/voksen. Aktiviteterne giver børnene mulighed for at være sammen på en anden måde og samtidig lære af hinanden. Aktiviteter styrker og bevidstgør børnene om egne og andres kompetencer og talenter. At prøve ting af uden at der er en “facitliste” og prøve sig frem, giver mod og tro på egen kunnen. 

 

 

2. Leg, læring og mestring

I SFO’en er der mulighed for, at børnene udvikler personlige og sociale færdigheder gennem indbyrdes forhandlinger med hinanden. I legen afprøver børn deres sociale færdigheder og vi støtter og guider dem i deres udvikling, så de mestrer og forstår de sociale spilleregler i legen. Legens spilleregler afspejler oftest samfundets spilleregler og dermed kan børnene drage mange paralleller mellem legen og virkeligheden. 

Ud fra vores kendskab til børnene vælger vi enten at gå foran, gå med eller gå bag ved i leg og aktiviteter for at fremme det enkelte barns læring og udvikling. 

Når vi er udenfor, finder vi F.eks. Moon - cars frem og bruger skolens omkringliggende faciliteter, går vi bag ved og giver børnene mulighed for at afprøve deres egne ideer og tage initiativ til leg. Det samme gælder, når børnene gerne vil lege med stille aktiviteter, være i Jungle rummet, fordybe sig med perler og/eller sidde ved tegnebordet.

I de voksenstyrede aktiviteter er det os, der sætter rammen for børnenes læring. Vi går foran og vi går med. Vi introducerer børnene for forskellige aktiviteter. Det kan være aktiviteter, der udvikler børnenes kompetencer og ansvarlighed. Et teaterstykke hvor børnene selv er med til at skrive manuskriptet. Svømning (vandtilvænning, svømmefærdigheder mm.) som giver børnene mulighed for at lege med vand i fællesskab med vennerne. 

Gennem dialog med de voksne har børnene altid mulighed for medbestemmelse til selve aktiviteten. Meget er planlagt og forberedt med et mål for øje. Der er altid plads til børnenes egne idéer. Der kan spindes videre på idéerne i forhold til det, vi på forhånd havde planlagt eller idéerne kan sætte gang i helt nye aktiviteter.

 

 

 

 

 

 

 

3. Krop, bevægelse og sundhed

Sundhed er et begreb, der ikke begrænser sig til det kropslige, men også indbefatter det mentale og det sociale i børnenes generelle trivsel.

Børnene lærer og udvikler sig i højere grad, både kropslige, psykisk og socialt, når de er sammen med vennerne og deltager i bevægelseslege.

Vi igangsætter forskellige aktiviteter som udfordrer børnenes sanser, deres personlige og sociale udvikling. Vi arbejder med at fremme fysisk, psykisk og social robusthed gennem børnenes interesse for bevægelse og et aktivt liv. Vi giver børnene mulighed for at skabe erfaringer med at bruge kroppen ved at variere tilbuddet i gymnastiksalen, fx motorikbane, brydning, samarbejdsleg. Vi skaber rammerne, der giver børnene mulighed for at opnå succesoplevelser med kroppen. Vores aktiviteter er fleksible, hvilket betyder at barnet kan deltage i korte eller længere intervaller. 

Børnene udvikler blandt andet deres finmotorik, når de spiller brætspil og er med til kreative aktiviteter såsom maling og syning. Børnene udvikler deres grovmotorik, når de deltager i fysiske spil som fodbold, stikbold, bordtennis, bordfodbold og Just Dance. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Demokrati og medbestemmelse

Når vi planlægger vores aktiviteter, tager vi oftest udgangspunkt i dér, hvor børnene er ift. interesser og tidens trends. Det betyder, at børnene har indflydelse på hvilke aktiviteter vi tilbyder. Det er altid muligt for børnene at komme med gode idéer til videreudvikling af aktiviteterne. 

I SFO’en afholder vi jævnligt børnemøder hvor SFO’ens børneråd, som er valgt på demokratisk vis, er med til at løfte de drøftelser og ønsker, der løbende kommer fra hele børnegruppen. Børneråddet er etableret da vi mener at børnenes stemme er vigtig og en som skal præge dagsordenen i SFO’en på udvalgte punkter. 

Gennem dialog er børnene på demokratisk vis med til at bestemme reglerne i legen/aktiviteten, i samarbejde med de voksne. Dette giver børnene en forståelse for forhandling og kompromis, som de kan bringe med sig videre, når de er på egen hånd fx. i frikvartererne og i andre sociale kontekster. 

 

 

 

 

 

 

5.Kreativitet og innovation

Når vi inddrager børnene i snakken om aktiviteterne, som skal finde sted, oplever vi en fælles idégenerering hos børnene. Når børnene er i aktiviteterne, inspirerer de hinanden til forskellige løsninger og muligheder. Når børnene får idéer, er det vores hensigt at gå med idéerne og få dem til at ske. Idéerne skal have liv og personalet skal være med til at facilitere og skabe rammen som gør det muligt.

Det ses f.eks. ved at børnene får idéer til at udvikle allerede eksisterende aktiviteter. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.Samfundet omkring skolen

Når børnene starter i SFO2/KLUB tilbyder vi særlige KLUB-aktiviteter, hvor vi blandt andet er ude af huset til forskellige aktiviteter som fx. svømning om fredagen, ture til udvalgte lokale destinationer osv. Samfund omkring skolen, handler for os også om, at dette skal være et rart sted at være, hvilket gør at vi på udvalgte tidspunkter laver affaldsindsamling, hvor vi f.eks. efterfølgende bruger affaldet til at konstruere og flotte fantasifulde værker. 

Vi vil, i skoleåret 2025/2026 etablere et samarbejde med kong Gauers gård som kunne være en "KREA-dag", hvor børnene tager saks og lim med og går over og klipper påskepynt, julepynt el. sammen med de ældre borgere. Derudover ønsker vi at lave en lege dage hvor børnehaven i Kong Gauersgård bliver inviteret til at lege med SFO børnene.

 

 

 

 

 

 

 

7. Mangfoldighed og inklusion

Da vi har børn med forskellige baggrunde, både kulturelt, men også socialt og personligt, møder børnene dagligt mangfoldighed og forskellighed, når de opholder sig i SFO1 og SFO2. Vi leger og tilbyder aktiviteter på tværs af alder, køn og baggrund.

Vi hjælper altid børnene med at etablere samskabende aktiviteter, også på tværs af alder.  Vi bruger forskellige konflikthåndtering redskaber, fx. Konflikttrappen. Vi anerkender deres oplevelser og følelser i forbindelse med konflikten. Vi guider og støtter børnene i at løse konflikter på en hensigtsmæssig måde. 

Vi italesætter, over for vores børn, at alle er helt som de skal være og at forskellighed er en styrke, som vi skal lære at udnytte. 

 

 

 

                     

 

 

 

 

8. Natur og science

Vi bruger naturen hele året. Børnene oplever de 4 årstider og hvilke fordele/ulemper, der er forbundet med disse. Vi presser blade, samler kastanjer, leger med sne og meget andet.

Flere gange om året benytter vi vores bål-hus, hvor vi laver alt fra popcorn til suppen. Vores udeområde indeholder plantekasser som børnene er med til at plante og så i, og løbende vande og luge ukrudt ud i.

 

 

 

 

 

 

 

9. Digital teknologi

I SFO1 og SFO2 skal børnene selv trykke sig ind på aktiviteter/steder i Aula-systemet på vores skærme. Børnene har hver dag mulighed for at “flytte sig rundt" til pædagogiske aktiviteter, via skærme.

Vi taler med børnene om brugen af de sociale medier, hvordan man agerer i det digitale univers, sprogbrug, etik og moral. 

I SFO2, tager vi på udvalgte tidspunkter iPads eller telefoner i brug, som børnene bruger til pædagogiske eller formålsbestemte aktiviteter. Vi taler f.eks. om brug af sociale medier og går på opdagelse i hvordan børnene bruger de forskellige platforme og hvordan de kommunikerer via dem. Vi udnytter de digitale muligheder, når eleverne skal udtrykke sig, eller formidle deres viden. Børnene kan f.eks. brug billeder, lyd eller tekst til at understøtte kreativitet.